Små barn begynner etterhvert å utforske verden. De krabber på gulvet og får smake på ulik mat. Selv om du som forelder er påpasselig med at små gjenstander ikke ligger fremme eller at maten er tilpasset babyen din, kan dessverre uhellet skje. Om så skjer er det viktig at du vet hva du skal gjøre!

Hvis en løs gjenstand eller matbit kiler seg fast i luftrøret, blir luftveien blokkert. Da blir det vanskelig eller helt umulig å puste. Hvis fremmedlegemet ikke blir fjernet, kan babyen bli kvalt i løpet av få minutter.

Ved en delvis blokkering av luftveien, klarer babyen kanskje å hoste selv og da skal du la den gjøre det. Hosterefleksen er en effektiv måte å frigjøre fremmedlegeme på og skyve det opp i munnen.

En baby vil ikke klare å hoste på kommando, så om den ikke klarer å hoste, eller den blir helt stille, har den en fullstendig blokkering av luftveien. Skjer dette må du gjøre tiltak med en gang!

Meld deg på vårt nyhetsbrev for flere livsviktige råd og førstehjelpstips!

Førstehjelpstiltak ved fremmedlegeme i luftveien hos baby

Opplever du at babyen din har satt noe i halsen uten at det kommer opp, skal du med en gang ta babyen på underarmen eller over låret ditt. Ansiktet skal være vendt ned og hodet lavt. Så støtter du babyens hodet med hånden din.

Deretter skal du umiddelbart slå 5 slag mellom skulderbladene, såkalte ryggslag. Det er viktig at du gjør disse ryggslagene med god kraft for at det skal ha effekt.

Om ingenting kommer opp, snur du babyen rundt og gjør med en gang 5 hurtige brystkompresjoner, med 2 fingre, midt på brystkassa.

Så kikker du i munnen for å se om fremmedlegemet har kommet opp. Hvis ikke noe har kommet opp, må du fortsette vekselvis med 5 ryggslag og 5 kompresjoner til fremmedlegemet kommer opp eller babyen blir bevisstløs.

Blir babyen bevisstløs må du med en gang gjøre 5 innblåsninger (se i munnen før du blåser) og deretter påbegynne hjerte-lungeredning – 30:2.

E-Læring: Førstehjelpskurs - Barn / Kr 1280,- inkl.øvingsdukke

For foreldre, besteforeldre og deg med omsorg for barn.

Nå kan du lære deg hjerte-lungeredning og førstehjelp til barn når og hvor det passer deg!
Les mer!

Når skal du varsle 113?

Om babyen din har satt noe i halsen og dere er flere tilstede, setter du i gang med førstehjelpstiltakene, og en annen ringer 113.

Er du alene, skal du gjøre 3 runder med 5 ryggslag og 5 brystkompresjoner før du henter telefonen din og ringer 113. Har du telefonen i umiddelbar nærhet, kan du ringe 113 å sette på høyttalerfunksjon.

Hvorfor bør du lære deg disse førstehjelpstiltakene?

Selv om du gjerne vil tenke at dette aldri skjer deg, er det allikevel viktig å være forberedt på det verste. At en baby setter noe i halsen, er faktisk ikke helt usannsynlig.

Babyer tåler i svært liten grad oksygenmangel, og etter bare noen få minutter kan utfallet i verste fall bli fatalt.

Ved at du kjenner til og har øvd på disse førstehjelpstiltakene vil du sannsynligvis bidra til at babyen din får opp fremmedlegemet den har satt i halsen. Disse tiltakene er svært effektive, og sannsynligvis vil fremmedlegemet komme opp raskt.